Zapiekanka z mięsem mielonym i kalafiorem = udany obiad

W dzisiejszym wpisie chciałabym dodać coś w tematyce kulinarnej. I dlatego wybrałam przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i kalafiorem z dodatkiem brokułów. Oto i on:

Co nam będzie potrzebne:
1 mały kalafior
250 g brokułów
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka masła sklarowanego
400 g mieszanego mięsa mielonego
sól, pieprz
po 1 łyżce przyprawy curry, suszonego tymianku,
słodkiej papryki mielonej
1 łyżka oleju słonecznikowego
100 g szynki pokrojonej w kosteczkę
25 g mąki
250 ml mleka
125 ml bulionu warzywnego
125 g świeżo startego sera ementaler
tłuszcz do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. Na początek kalafior i brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie mniej więcej 8 minut. Następnie Odsączyć i osuszyć.

2. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, wrzucić mielone mięso i smażyć, aby zbiło się w grudki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, curry i mieloną papryką. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i układać warstwami naprzemiennie warzywa i mięso mielone. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (termoobieg 180°C)

3.W garnku rozgrzać olej i zrumienić szynkę. Posypać mąką, wymieszać. Wlać mleko połączone z bulionem warzywnym i gotować do uzyskania kremowego sosu. Podgrzewać mniej więcej 5 minut. Dodać starty ser, zamieszać, aż ser się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Sos serowy z szynką wylać na zapiekankę i wstawić formę do piekarnika na 30 minut. Piec, aż wierzch zapiekanki się zatnie i przyrumieni.

I to wszystko życzę smacznego :)  

Wpis dedykowany wszystkim osobom, które nie wiedzą co zrobić na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>